هفته چهاردهم بارداری
یکی از پر هیجان ترین هفته های بارداری هفته چهاردهم است. حالا دیگر دست های جنین شما متناسب با بدن و دیگر اندام ها رشد کرده است و جنین می تواند انگشت شست دست خود را بمکد. با پشت سر گذاشتن این هفته دیگر خطر سقط جنین کاملاً کاهش پیدا می کند و نگرانی از این بابت نخواهید داشت.
در ادامه با وضعیت جنین در هفته چهاردهم بارداری و وضعیت مادر در هفته چهاردهم بارداری و سایر مسائل مهم در این هفته آشنا خواهید شد و با کسب اطلاعات بهتر میتوانید برنامه ریزی مناسب تری برای این دوران داشته باشید و بارداری بی خطری را پشت سر بگذارید.
وضعیت جنین در هفته چهاردهم بارداری
جنین شما حالا نسبت به هفتههای قبل وزن و قد بیشتری دارد به طوری که قد او حدودا 8.92 سانتی متر و وزن او 45.4 گرم است و تکامل اعضای صورت هر هفته بیشتر میشود.
حالا گردن جنین هم بزرگتر شده و میتواند به راحتی سر را روی خود نگه دارد و به همین دلیل دیگر چانه جنین روی سینه قرار نمی گیرد و تکامل بیشتری در اندام ها مشاهده می شود و اندام های کودکان از دید عملکرد و اندازه رشد بیشتری پیدا می کنند و رشد اعضای تناسلی هم بیشتر می شود و خیلی راحت میشود جنسیت او را تشخیص داد.
در این هفته دسته هایش نیز بلندتر شده اما زمان کافی برای رشد پاها هنوز کامل نشده تا تناسب مناسبی بین اندام ها برقرار شود. حالا دیگر کبد هم تولید صفرا را آغاز کرده است و به نوعی نشان دهنده سلامت کبد کودک می باشد و دیگر میتواند داخل کیسه آمنیوتیک ادرار کند.
در هفتههای قبل از داخل کیسه می نوشید اما حالا داخل آن ادرار هم میکند. هورمون های تیروئیدی هم از هفته چهاردهم شروع به کار میکنند و طحال هم وظیفه تولید گلبول های قرمز خون را آغاز میکند.
در هفته چهاردهم جنین شما توانایی بیشتری برای تکان دادن اعضای صورت دارد و مغز او پاسخ های عصبی را به صورت عمومی فرستند. از این هفته جنین شما میتواند حتی چنگ بیندازد و رشد موها علاوه بر سر در قسمت ابرو هم آغاز میشود و بیشتر بدن او را پوششی از مو می پوشاند که حالت کرک مانند دارد و به گرمتر شدن بدن او کمک میکند. هر چه کودک چاقتر شود کرک ها بیشتر می ریزند؛ ولی ممکن است بعضی از این کرک ها بعد از به دنیا آمدن کودک تان هم روی بدن او باقی مانده باشد ولی بعد از مدتی همه خواهد ریخت.
وضعیت مادر در هفته چهاردهم بارداری
در این هفته حرکت های جالبی در وجود خود احساس می کنید و خیلی از مادرها در این هفته حرکت های جنین خود را دیگر احساس می کنند. با اینکه خیلی ضعیف است اما باز هم گاهی اوقات قابل درک است.
در هفته چهاردهم شکم مادر بزرگ تر شده است. بزرگتر شدن شکم را خانم هایی که اضافه وزن نداشته باشند بهتر متوجه میشوند.
در صورتی که پهنای دو انگشت دست روی لگن این قسمت پایینی شکم قرار دهید به راحتی میتواند نوک رحم خود را لمس کنید. این هفته دیگر آخرین روزهایی است که حالت تهوع و استفراغ را تجربه می کنید و این حالت ها روز به روز کمتر میشود.
همچنین به مرور هاله کمرنگی که دور سینه شما وجود داشته تیره تر خواهد شد و پوستی که دور ناف و زیر بغل و ران وجود دارد هم ممکن است تغییراتی پیدا کنند.
گاهی اوقات حتی روی صورت لکههای قهوهای دیده میشود که این هم کاملاً طبیعی است و نیاز به نگرانی نیست و شما می توانید با استفاده از ماسک های طبیعی به راحتی آنها را محو کنید.
در هفته چهاردهم بدن شما احساس گرمای بیشتری دارد زیرا حجم خون شما به صورت صعودی افزایش پیدا کرده است و ممکن است حتی گرفتگی عضلات هم به سراغ شما بیاید که اصلیترین دلیل گرفتگی عضلات کند شدن جریان خون در بدن انسان است و گاهی اوقات پایین بودن مقدار پتاسیم و کلسیم در بدن موجب گرفتگی عضلات می شوند.
موارد ممنوعه در هفته چهاردهم بارداری
بهتر است در این دوران از بلند کردن جسم های سنگین خودداری کنید زیرا برای شما و جنین خطرناک است. اگر میخواهید چیزی را هم از روی زمین بلند کنید بهتر است اول به حالت چمباتمه روی زمین بنشینید و پشت خود را صاف نگه دارید و بعد برای بلند شدن و برداشتن وسایل از عضله های پای خود کمک بگیرید.
بهترین حالت نشستن در این دوران چهار زانو یا ضربدری است و بهتر است در هر حالتی پشت شما صاف باشد.
برای طولانی مدت حالت ایستاده نداشته باشید زیرا احتمال ابتلا به واریس وریدی بیشتر میشود و بهتر است بعد از اینکه کمی سرپا ایستادید استراحت کنید و وقت هایی که بیرون از خانه می روید یک ساندویچ مقوی همراه خود داشته باشید که اگر گرسنه شدید آن را میل کنید.
آزمایش های هفته چهاردهم بارداری
در صورتی که پزشک شما صلاح بداند باید با توجه به فاکتورهای افزایش خطر، برای تشخیص قطعی بعضی از اختلالات کروموزومی و عفونت ها برای شما آزمایش آمنیوسنتز تجویز کند که معمولاً در هفته چهاردهم تا شانزدهم بارداری و البته بیشتر در هفته شانزدهم بارداری این آزمایش انجام میشود که یک راهی تشخیص تهاجمی است که طی آن پزشک کمی از مایع آمنیوتیک داخل کیسه آب را بیرون میآورد و یکسری اختلالات کروموزومی و عفونتها را روی آن آزمایش میکند.
سپس بررسی وجود مشکلاتی از قبیل سندروم دان یا تریزومی 13 با دقت بسیار بالا میتواند روی آن انجام شود. در صورتی که مادر سن بالای 35 سال داشته باشد این ازمایش معمولاً تجویز می شود تا نقص مادرزادی در جنین تشخیص داده شود.
طی این آزمایش یک سوزن از شکم به کیسه آب وارد میشود و یک نمونه از مایع آمنیوتیک که سلولهای جنین را هم در خود دارد برداشته می شود تا سایر اطلاعات لازم از روی آن استخراج شود.
طبیعی یا سزارین؟
وقتی که زایمان طبیعی صورت میگیرد بعد از یکی دو روز استراحت مادر میتواند به کارهای شخصی خود بپردازد و کارهای فرزندش را هم به راحتی انجام دهد. ولی اگر زایمان به صورت سزارین باشد دوره ریکاوری بعد از عمل دردسرساز است و دوره نقاهت عمل سزارین نسبت به زایمان طبیعی طولانی تر و سخت تر است، زیرا مادری که عمل سزارین انجام داده توانایی زود بلند شدن از روی تخت را ندارد و خیلی از کارهای روزمره را نمیتواند خودش انجام دهد.
با اینکه عمل سزارین کاملا بدون درد است اما دوره نقاهت آن با درد همراه است و مادر مجبور به مصرف مسکن های زیادی است تا تحمل دردهای بعدی را داشته باشد و گاهی در آغوش گرفتن فرزندش و استفاده از سرویس بهداشتی برای او بسیار دشوار میشود و جای زخم عمل سزارین که معمولاً 12 تا 15 سانتیمتر است بالای خط شرمگاهی به جا می ماند که گاهی اوقات احساس خارش شدید در این ناحیه می کنند.
با شروع دوران بارداری و گذراندن هفته های متوالی بهتر است روز به روز بیشتر مراقب خود باشید و به صورت جدی از انجام کارهای خطرناک یا فعالیت های سنگین پرهیز کنید.
اگر فرزند دیگری دارید که باید حتما او را در آغوش بکشید بهتر است اول سر جای خود بنشیند و بعد او را در آغوش بگیرید. اگر برای خرید به مرکز خرید یا فروشگاه میروید کیسه های سنگین خرید را به دست نگیرید و از چرخ دستی کمک بگیرید.
طب سنتی در بارداری
افرادی که در طب سنتی متخصص هستند معتقدند که باید رژیم غذایی در این دوران اصلاح شود و مواد غذایی که طبع مرطوب دارند در آن جای بگیرند تا راه جبرانی برای کاهش رطوبت بدن باشند و خواب بهتری داشته باشید.
متخصصان طب سنتی اعتقاد دارند افرادی که مزاج گرم دارند با خوردن بادام خام، جو و کاهو میتوانند رطوبت مورد نیاز بدن خود را تامین کنند و کمک زیادی به بیخوابی های آنها خواهد شد.
یک لیوان شیر گرم به همراه یک قاشق غذاخوری عسل هم می تواند راهکار خوبی برای درمان اختلالات خواب شما باشد؛ مخصوص خانم هایی که در ماه های آخر سنگین میشوند و کمردرد و سایر مشکلات گوارشی به سراغ آنها میآیند و نمیتوانند خواب مناسبی داشته باشند میتوانند از این روش استفاده کنند.
روابط زناشویی در بارداری
بعد از پشت سر گذاشتن این هفته ها، سه ماهه دوم بارداری دوران نسبتاً پر از آرامش و با ثباتی برای زنان باردار می باشد و پزشکان معتقدند داشتن روابط زناشویی هیچ اشکالی در این دوران ندارد مگر اینکه وضعیت بدنی زن باردار دچار مشکلاتی باشد که پزشک این رابطه ها را برای او ممنوع کرده باشد.
در سه ماهه دوم بارداری میل جنسی در زنان بالاتر میرود زیرا جریان خون بیشتری به واژن و اندام های تناسلی او وارد می شود و حس آنها را بالاتر برده است و این موارد باعث شل تر شدن و آماده شدن ناحیه تناسلی آنها برای برقراری رابطه جنسی شده است.