هفته نوزدهم بارداری
هفته نوزدهم بارداری حرکات و لگدهای جنین بیشتر از هر وقت دیگری است و حسابی برای خودش حرکت میکند و دست و پایش را تکان می دهد و گاهی اوقات با شما شوخی می کند و بدون در نظر گرفتن زمان به شکم شما لگد میزند. اگر در هفته نوزدهم بارداری برای سونوگرافی به پزشک مراجعه کنید دیگر می توانید به صورت قطعی وضعیت جنسیت جنین را تشخیص دهید و از این پس میتوانید برای خریدن وسایل سیسمونی با توجه به جنسیت فرزند خود اقدام کنید و یک اتاق زیبا برای او مهیا کنید. احتمالا تغییراتی هم در طول هفته نوزدهم در صورت و بدن شما رخ میدهد که نباید از بروز این تغییرات نگران نباشید چون کاملاً طبیعی است. در ادامه با اطلاعات کامل تری در رابطه با وضعیت جنین در هفته نوزدهم بارداری و وضعیت مادر در هفته نوزدهم بارداری و سایر اطلاعات مهم و قابل توجه آشنا خواهید شد و با این اطلاعات می توانید بارداری بی خطر و مطمئن تری را تجربه کنید تا در نهایت فرزند دلبند خود را در آغوش بکشید.
وضعیت جنین در هفته نوزدهم بارداری
نکته جالبی که در مورد وضعیت جنین در این هفته وجود دارد این است که با این که هیچ ماده غذایی داخل کیسه آب وجود ندارد اما بازهم جنین شما حس چشایی دارد و بقیه حس ها مثل بویایی و لامسه از این هفته در او فعال می شوند؛ ولی او هنوز نمیتواند از این حس ها استفاده کند.
بنابراین در هفته نوزدهم بارداری سلولهای عصبی روی حس های پنجگانه جنین فعالیت دارند و چون اعضای بدن به تعادل مورد نظر رسیده اند، دیگر پاهای کوچک و کله بزرگ در بدن جنین نمیبینید.
حالا همه اجزا به اندازهای که باید رشد کرده اند و پوست جنین هم با استفاده از ماده ای به نام ورنیکس پوشیده شده که حالت سفید و لغزنده دارد و کمک میکند بدن جنین شما از خشکی محافظت شود. این پوشش لیزر و نرم باعث میشود کودک شما در هنگام زایمان در مجرای زایمان راحت تر حرکت کند.
همچنین در این زمان سیم پیچی های مغز جنین هم شکل گرفته و ارتباط بین رشته های عصبی عضلات و مغز برقرار شده است و دیگر این توانایی را دارد که اعضای بدن خود را کنترل کند.
مایع مغزی نخاعی که در اطراف نخاع و مغز قرار گرفته در شبکه عروقی مغز تشکیل شده است و جواانه های دندان های دائمی نیز پشت دندانهای شیری رشد کردند و جنین خیلی راحت مایع آمنیوتیکی را می نوشد.
از هفته نوزدهم بارداری رودههای جنینتان هم کار خود را آغاز میکنند و با ترشح کردن شیره روده جذب مایع آمنیوتیک بالاتر می رود و کلیه ها این مایع را تصفیه می کنند و کودک دیگر میتواند درون آب آمنیون ادرار کند و نیازی به نگرانی از این بابت نیست چون هر چند ساعت یکبار این مایع تصفیه میشود.
در صورتی که فرزند شما دختر باشد 6 میلیون تخمک درون دستگاه تناسلی انباشته شده که موقع تولد به 2 میلیون تخمک خواهد رسید. با توجه به رشدی که بدن جنین دارد از هفته نوزدهم به بعد کمتر میتوانید رگهای بدن او را ببینید و رنگدانه های پوستی به اسم ملانوسیت هم کار خود را در هفته نوزدهم آغاز کردند و حالا دیگر قد جنین شما 15.7 سانتی متر و وزن او 243 گرم است.
وضعیت مادر در هفته نوزدهم بارداری
بیشترین اضافه وزنی که در بدن مادر در هفته نوزدهم رخ میدهد اطراف شکم و باسن است که حدود 3 تا 6 کیلوگرم میباشد و وزن جفت در این زمان حدود 170 گرم هست و مایع آمنیوتیک و رحم حدود 350 گرم به صورت مجزا وزن دارند.
با توجه به اینکه وزن سینه های شما هم در هفته نوزدهم بیشتر شده، به 180 گرم رسیده است و گاهی اوقات احساس می کنید شکمتان آنقدر بزرگ شده که پوستتان کش می آید اما باید بدانید هنوز افزایش سایز بیشتری خواهید داشت و تا هفته چهلم هر روز کمی شکم شما بزرگ تر خواهد شد تا جای کافی برای رشد جنین وجود داشته باشد.
مراقبت های بارداری در هفته نوزدهم
علائم بارداری بسیار متنوع است و هر فردی ممکن است بعضی از آنها را از خود بروز دهد و شدت و ضعف این ها هم در افراد مختلف متفاوت است. ممکن است با توجه به حساسیت یا آلرژی زنان باردار و علائمی که در این هفته مشاهده میشود، واکنش ها با هم متفاوت باشد و یا گاهی اوقات شدید تر بروز دهد. گاهی حتی حساسیت به ماده غذایی هم ممکن است باعث اذیت مادر در این دوران شود و برای جلوگیری از مشکلات احتمالی و حساسیت هایی که در این روزها به سراغ مادر می آید بهتر است مراقبت های زیر انجام شود:
-
نوشیدن آب زیاد خصوصا در هوای گرم
-
مشورت با پزشک در صورت مصرف دارو برای آلرژی
-
خودداری از خوردن غذاهای تند و حساسیت زا
-
دوری از مواد محرک مثل دود سیگار و حیوانات
تغذیه در هفته نوزدهم بارداری
از جمله مهمترین مواد غذایی که باید در طول هفته نوزدهم بارداری مورد استفاده قرار بگیرد چربی است که چربیهای اشباع شده و ترانس نباید در برنامه غذایی قرار داشته باشند و به جای آن بهتر است از چربیهای مثل کره یا چربی گوشت گاو استفاده شود.
برخی مواد غذایی که سرشار از چربی اشباع شده می باشند به شرح زیر است:
پنیر، کره، گوشتهای پر چرب مانند سوسیس، هات داگ و روغن نارگیل
موادی که سرشار از چربیهای ترانس هستند:
مارگارین، اسنکها و دسرهای آماده مانند کوکی، کیک و دونات
موادی که سرشار از چربیهای اشباع نشده هستند:
چربیهای گیاهی مانند روغن زیتون، روغن کانولا، روغن بادام زمینی، روغن سویا، روغن ذرت و روغن پنبه دانه، آجیل و دانهها، غذاهای دریایی کم جیوه و آووکادو
کلا مادر باردار به 4 وعده (14 گرمی) یا هشت وعده (7 گرمی) از چربیها در روز احتیاج دارد. از مصرف چربیهای اشباع شده و ترانس خودداری کنید.
گردو اسید آلفا لینولنیک (ALA)دارد.
امگا 3 نیز اسید سالم چرب است.
مصرف متعادل تخم مرغ هم خوب است.
طبیعی یا سزارین؟
وقتی که زایمان به صورت طبیعی رخ می دهد نوزاد از مجرای زایمان عبور میکند و باکتریهایی که از او محافظت میکنند را بر میدارد که این باکتری ها بعداً وارد روده نوزاد می شوند و سیستم ایمنی او را تشکیل می دهند.
ولی در صورتی که زایمان به صورت سزارین اتفاق بیفتد این باکتری ها توسط نوزاد گرفته نمیشوند و ممکن است سیستم ایمنی بدن نوزادان از این طریق ضعیف تر از نوزادانی باشد که با زایمان طبیعی به دنیا می آیند.
علاوه بر آن وقتی که نوزاد از مجرای زایمانی عبور میکند سیستم قلبی و عروقی او تحریک می شود و گردش خون خیلی بهتر اتفاق میافتد و به همین دلیل آماده سازی برای تولد و زندگی خارج از رحم بهتر صورت می گیرد.
موارد ممنوعه در هفته نوزدهم بارداری
به طور کلی در طول دوره بارداری خصوصاً در این زمان از خوردن گوشت نیم پز یا مغز پخت نشده خودداری کنید. مخصوصاً گوشت های کبابی گزینه مناسبی برای برنامه غذایی زنان باردار نیستند چون ممکن است انگل توکسوپلاسموز در گوشت وجود داشته باشد و مشکلاتی را برای مادر و جنین به همراه داشته باشد. بهتر است اگر گوشت یا مرغ خریداری می شود گرم باشد زیرا محصولات منجمد و فریز شده گاها به لیستریا آلوده هستند و برای این که مشکل برطرف شود باید گوشت داخل آب جوش بجوشد تا باکتری های آن کشته شود و باید به صورت کامل مغز پخت شود.
طب سنتی در بارداری
برای احساس سلامتی و شادابی بیشتر بهتر است از خوردن غذاهای سنگین و مرطوب و دیر هضم پرهیز کنید. از این رو طب سنتی معتقد است خوردن غذاهایی که هضم آنها راحت تر اتفاق میافتد مثل نان برشته و گوشت بره جوان برای زنان باردار بهتر است. بادام درختی هم از جمله مواد مغذی است که در طول دوره بارداری خوردن آن بسیار مفید خواهد بود چون هم از بروز یبوست جلوگیری میکند و هم مغز جنین بهتر رشد می کند و موجب استحکام استخوان های او می شود.
یکی از ملین های بسیار مناسب که در طول دوره بارداری میتوانند از آن استفاده کنند گل سرخ است که نه تنها عوارض ندارد، بلکه برای رشد و حفظ جنین هم موثر خواهد بود که میتوانند یا به صورت گل قند یا به صورت مربا از آن استفاده کنند و گلبرگهای آن هم میتواند به عنوان دمنوش استفاده شود.
اما حتماً قبل از خوردن هر نوع داروی گیاهی یا دمنوش با پزشک متخصص مشورت کنید تا برای شما و جنین خطری به همراه نداشته باشد.
پوشاک بارداری
لباسی که در طول دوره بارداری مورد استفاده قرار می گیرد باید حتماً از جنس کتان یا نخ پنبه باشد. به طور کلی الیاف طبیعی برای زنان باردار مناسب تر است چون الیاف مصنوعی اجازه گشتن جریان هوا را نمی دهد و ممکن است در فصل گرما مادر دچار گرمازدگی شود و حرارت بدن او افزایش پیدا کند و تعریق زیاد برای او خوب نیست. علاوه بر مادر، جنین هم با گرمای زیاد آسیب می بیند. همچنین در فصلهای سرد هم این الیاف مصنوعی گرمای خوبی تولید نمی کنند تا مادر و جنین را از سرما محافظت کنند. پس بهترین جنس لباس الیاف طبیعی است.