روش های پیشگیری از بارداری
پیشگیری از بارداری با روش های مختلفی امکان پذیر است و با انتخاب هر کدام از این روش ها با توجه به وضعیت بدنی و شرایطی که در آن قرار دارید می توانید یک رابطه جنسی با کیفیت و به دور از عوارض ناخواسته داشته باشید.
خوشبختانه روش های مختلفی برای پیشگیری از بارداری وجود دارد که البته هر کدام از آنها مزایا و معایب خاص خود را دارند که تنها با دانستن اطلاعات کامل در مورد هر کدام، در نهایت با آگاهی کامل تصمیم گیری می کنید که از کدام روش استفاده کنید.
آگاهی از این روش ها در رابطه های جنسی که بعد از عقد و قبل از ازدواج رخ می دهد اهمیت بسیار زیادی دارد چون در این صورت افراد مجبور هستند فشارهای روانی زیادی را تحمل کنند تا در وقت مناسب عروسی بگیرند و گاهی اوقات منجر به سقط جنین می شوند.
پس برای اینکه بتوانید از هرگونه اتفاق غیرقابل انتظار پیشگیری کنید و روابط امن تری داشته باشید بهتر است با روشهای مختلف پیشگیری از بارداری آشنا باشید که در این مطلب تصمیم داریم شما را با انواع روش های پیشگیری از بارداری آشنا کنیم تا بهترین گزینه را برای خود و همسرتان انتخاب کنید.
جلوگیری از بارداری
جلوگیری از بارداری در واقع استفاده از یکسری دارو، ابزارها، مواد و روش های جنسی یا حتی عمل جراحی است که به شما اجازه تشکیل نطفه و در نهایت حاملگی را نخواهد داد.
با استفاده از این روش ها شما می توانید خودتان وقت بچه دار شدنتان را انتخاب کنید که بعضی از این روش ها برای زنان و مردان و بعضی مختص به جنس خاصی می باشد که درجههای اطمینان آنها متفاوت است و گاهی اوقات قطعیت این روش ها با توجه به شیوه درست استفاده از آنها متفاوت خواهد بود.
به طور مثال قرص های ضد بارداری در صورتی که به درستی و سر زمان مشخص مصرف شوند تقریبا 99% موثر خواهند بود؛ اما گاهی اوقات افراد برای استفاده از این قرصها دچار اشتباهاتی خواهند شد که آمار نشان میدهد تقریباً سالی 90 خانم با این قرص ها باردار می شوند.
در صورتی که تصمیم گرفتید هر کدام از روش های پیشگیری از بارداری را انتخاب کنید، روش درست استفاده از آن را آموزش ببینید تا بتوانید با آگاهی بیشتری آن را به کار بگیرید.
میتوان گفت که میزان اثرگذاری روش ها متفاوت است و میزان دقت به زمان اجرا بستگی دارد و در بین تمامی روش ها تنها کاندوم مردان است که در مقابل بیماری های مقاربتی باعث ایجاد مصونیت خواهد شد.
روش های طبیعی پیشگیری از بارداری
برای پیشگیری از بارداری نیاز نیست که همیشه ابزار یا دارویی در دسترس شما باشد و شما می توانید با استفاده از یکسری روشهای طبیعی و سنتی هم این کار را انجام دهید که البته خطای آنها بیشتر از روش های درمانی است.
یکی از آنها خودداری است که در واقع با پرهیز جنسی که معنای آن اجتناب از دخول است شما می توانید از بارداری جلوگیری کنید.
از دیگر روش های اصلی و روش طبیعی پیشگیری از بارداری میتوان به روش منقطع یا بیرون کشیدن اشاره کرد و در این روش نزدیکی به این صورت انجام میشود که مرد هنگامی که به انزال نزدیک می شود آلت خود را از محل خارج میکند تا تخلیه اسپرم داخل بدن زن انجام نشود، به این صورت شانس بارداری به شدت کاهش پیدا میکند.
اما آمار و ارقام نشان داده که در هر سال از بین صدها خانم با این روش 20 نفر حامله می شوند که این یعنی خطای این روش بسیار زیاد است و تنها 80 درصد موثر خواهد بود، زیرا همانطور که باید بدانید برای اینکه حاملگی اتفاق بیفتد حتماً نباید آلت وارد مهبل شود و تا قبل از عمل جنسی اگر اسپرم وارد مهبل شود احتمال رخ دادن حاملگی وجود دارد.
ابزار های پیشگیری از بارداری
ابزارهای مختلفی برای پیشگیری از بارداری وجود دارند که باعث می شوند اسپرم به تخمک نرسد و بارور شدن اتفاق نیفتد.
گاهی اوقات حتی حاوی موادی هستند که باعث از بین رفتن اسپرم می شود و اجازه رسیدن آن به تخمک و ادامه روند بارداری را به بدن نمیدهند.
کاندوم مردانه
کاندوم ها در دو دسته کاندوم مردانه و کاندوم زنانه قرار دارند که نوع مردانه آن مثل یک سدی از ورود اسپرم به مهبل جلوگیری می کند و باعث پیشگیری از حاملگی خواهد شد که برای استفاده از آن باید قبل از اینکه دخول اتفاق بیفتد مرد کاندوم را روی آلت خود بکشد.
جنس کاندوم معمولاً از پلی اورتان یا لاتکس می باشد که همچنین در جلوگیری از انتقال بیماری های مقاربتی هم بسیار مفید و موثر است. البته اثرگذاری کاندوم مردان 82 درصد است و ممکن است 18 درصد خطا داشته باشد. به طوری که از هر 100 خانم، 18 نفر با استفاده از کاندوم در شریک جنسیشان حامله شده اند.
برای تهیه کاندوم می توانید به فروشگاه و سوپرمارکت و داروخانه ها مراجعه کنید و سازمانهایی که ارائه دهنده خدمات بهداشتی هستند گاهی اوقات به صورت رایگان هم آنها را در اختیار مردم قرار میدهند. همچنین می توانید آن را آنلاین خریداری کنید.
کاندوم زنانه
فمیدوم یا همان کاندوم زنانه خیلی رایج نیست و یک حلقه انعطاف پذیر در آن قرار داده شده که یک حلقه پشت لگن خاصره قرار خواهد گرفت و کاندوم را در سر جای خود ثابت میکند و حلقه دیگر هم بیرون مهبل باقی خواهد ماند.
گاهی اوقات قبل از دخول ماده اسپرم کش داخل محفظه قرار می گیرد که این مواد اثرات شیمیایی اسپرم را از بین خواهند برد که می توانید آنها را به تنهایی یا در کنار ابزار فیزیکی پیشگیری استفاده نمایید که این روش 79 درصد موثر است.
در واقع تحقیقات نشان داده که 21 درصد از زنان هم سالانه با استفاده از همین روش باردار شده اند.
برای تهیه کردن این نوع کاندوم راه سختی پیش روی شما است چون فقط برخی مراکز این کالا را تامین میکنند ولی اگر نسخه داشته باشید می توانید از داروخانه ها تهیه کنید.
اسفنج
وسیله ای که برای پیشگیری از بارداری به فروش میرسد و وارد مهبل میشوند و قسمتی از آن در قسمت بالایی رحم قرار میگیرد و فوم با استفاده از دستگاه داخل مهبل قرار میگیرد که میتواند اسپرم را از بین ببرد و از رسیدن اسپرم به تخمک جلوگیری می کند.
درصد خطای اسفنج ها چیزی حدود 76 تا 94 می باشد و اگر زنی تاکنون زایمان کرده باشد احتمال تاثیر اسفنج پایینتر از مواقع دیگر خواهد بود.
دیافراگم
دیافراگم یک وسیلهی لاستیکی به شکل نیم دایره است که درون مهبل قرار میگیرد و در قسمت بالایی رحم جا میگیرد و دیافراگم پشت لگن خاصره جاگیر شده و یک حلقه محکم و انعطافپذیر دارد که به فشار آوردن به دیواره رحم کمک خواهد کرد.
در صورتی که دیافراگم در کنار اسم اسپرم کش ها استفاده شود تا 88 درصد هم موفقیتآمیز خواهد بود ولی اگر به تنهایی آن را استفاده کنید درصد اطمینان 77 تا 83 درصد خواهد بود.
کلاهک دهانه ی رحم
کلاهکی که در دهانه رحم قرار میگیرد بسیار شبیه به انگشت دانه است و روی دهانه رحم قرار می گیرد و از ورود اسپرم به داخل رحم جلوگیری می کند.
قبل از اینکه این وسیله را روی دهانه رحم بگذارید باید حدود یک سوم آن را با ماده اسپرم کش پر کنید و بعد آن را سر جای خود ثابت نمایید که اثرگذاری آن در کنار اسپرم کش حدود 88 درصد خواهد بود و بدون استفاده از اسپرم کش موفقیت آن 77 تا 83 درصد می باشد.
تزریق
یکی دیگر از روش هایی که با استفاده از آن می توانید از بارداری ناخواسته جلوگیری کنید، آمپول ضد بارداری حاوی پروژسترون است که تاثیر طولانی مدتی دارد ولی در عین حال قابل جبران است.
این دارو را با نام دپو یا DMPA میشناسد که اثرگذاری آن تقریباً 94 درصد است و هنگامی که اثر آمپول از بین برود احتمال بارداری افزایش خواهد یافت.
برای اینکه تأثیر دارو حفظ شود باید هر سه ماه یک بار نوبت تزریق داشته باشید. این دارو هیچ مصونیتی در برابر بیماری های مقاربتی ندارد چون اندام ها به صورت مستقیم با یکدیگر در ارتباط هستند.
داروها
داروهای مختلفی برای پیشگیری از بارداری وجود دارد که رایج ترین آنها انواع مختلف قرص تا وسایلی هستند که پزشک متخصص زنان آن را در جای مشخص قرار می دهد و آن را جای گذاری می کند.
برای استفاده از این موارد افراد باید به سازمان هایی که خدمات بهداشتی ارائه میکنند مراجعه کنند. در ادامه با این داروها آشنا خواهید شد.
ابزار آیودی یا ابزار درون زهدانی
آی یو دی یک وسیله کوچک است که شبیه حرف T انگلیسی می باشد و انعطاف پذیری دارد که بهتر است پزشک زنان آن را داخل رحم بگذارد.
دو نوع مختلف آیودی مسی و هورمونی وجود دارد که در نوع مسی، مس از این وسیله آزاد میشود که قابلیت از بین بردن اسپرم را دارد و تقریباً تا 10 سال موثر است ولی بهتر است از سال هشتم به فکر تعویض آن باشید.
نوع دیگر آیودی هورمونی می باشد که پروژستین دارد و مخاط دهانه رحم را ضخیم میکند و دیواره رحم را نازک می کند و اجازه اینکه اسپرم به تخمک برسد و آن را بارور کند نمی دهد و تا وقتی که فرد تمایلی به بارداری نداشته باشد آیودی میتواند داخل رحم بماند.
با توجه به نوع آیودی که استفاده می کنید زمان و کاربرد آن از 3 تا 5 و حتی 10 سال متغیر است و اثرگذاری آن بیش از 99 درصد می باشد.
در صورتی که تمایل داشته باشید اطلاعات کامل تر و بیشتری در رابطه با آیودی داشته باشید می توانید با مطالعه مطلبی که به صورت مفصل در رابطه با آن صحبت شده اطلاعات بیشتری کسب کنید.
قرص ضد بارداری
قرص ضدبارداری ترکیبی تقریباً هر روز مصرف میشود و حاوی هورمون های استروژن و پروژسترون می باشد که اجازه آزادسازی تخمک را نمیدهند. همچنین نمی گذارند که تخمک گذاری انجام شود و دیواره رحم را نازک تر می کنند. تاثیر قرص های ضد بارداری برای پیشگیری از بارداری 91 تا 95 درصد میباشد.
چسب ضد بارداری
این چسب یکی دیگر از ابزارهای پیشگیری از بارداری محسوب می شود که روی پوست قرار گرفته و هورمون استروژن و پروژسترون تولید می کند.
این برچسب هر هفته به مدت سه هفته پشت سر هم روی شکم و باسن قرار گرفته و در هفته چهارم نباید از آن استفاده کنید تا قاعدگی شما به صورت منظم اتفاق بیفتد. این برچسب ها خیلی راحت در دسترس هستند ولی درصد تاثیر آنها 91 درصد می باشد.
حلقه واژن
حلقه ضدبارداری نوعی حلقهی انعطافپذیری پلاستیکی است که با استفاده تا 3 هفته یک دوز پایینی از استروژن و پروژسترون از خود ترشح می کند و اجازه تخمک گذاری را نمی دهد.
همچنین با ضخیم تر کردن مخاط دهانه رحم اجازه حرکت اسپرم را نمیدهد و زنان باید تا سه هفته حلقه داخل رحم خود بگذارند و یک هفته هم برای قاعدگی آن را بردارند که این حلقه را با نام NuvaRing نیز می شناسند که نام تجاری حلقه ضد بارداری ساخت Organon است که اثرگذاری آن 99 درصد است؛ اما اگر خطای انسانی صورت گیرد درصد اطمینان به 91 درصد میرسد.
ایمپلنت
برای پیشگیری از بارداری می توانید از ایمپلنت هم استفاده کنید که یک میله با هسته پروژستین می باشد که این هورمون را به تدریج آزاد میکند و معمولاً زیر پوست بازو خانمها قرار میگیرد و تا 4 سال تاثیرگذار خواهد بود و هر وقت که بخواهید میتوانید آن را بردارید و پس از آن امکان مجدد بارداری وجود دارد که تاثیر آن 99 درصد است ولی مصونیتی برای بیماری های مقاربتی ایجاد نمیکند.
قرص های اضطراری در بارداری
قرص های اضطراری ضد بارداری یا همان " قرص روز بعد " بعد از اینکه دخول انجام شود میتواند از بروز حاملگی جلوگیری کند، زیرا مانع از تخمک گذاری و باروری شده و جنین تشکیل نخواهد شد.
این روش با روش های پزشکی متفاوت است چون هنگامی عملکرد خود را شروع میکند که تخمک داخل رحم باشد و بهتر است تا 72 ساعت بعد از اینکه دخول انجام میشود از قرص استفاده کنید.
تاثیر آن در 24 ساعت اول 95 درصد خواهد بود و هرچه از این میزان دور شوید تاثیر آن تا 72 ساعت بعد به 60 درصد میرسد و وقتی باید از آن استفاده کنید که هیچ کدام از روش های اصلی برای شما پاسخگو نباشد زیرا این روش نوعی سقط است که احتمال دارد تخمک بارور شده را خارج کند.
روش های دائمی پیشگیری از بارداری
اگر بخواهید که به صورت دائم از بارداری پیشگیری کنید میتوانید عقیمسازی انجام دهید که این عقیم سازی یا سترون سازی هم در زنان و هم در مردان می تواند اتفاق بیفتد. در ادامه بیشتر شرح خواهیم داد.
عقیم سازی در زنان
بستن لوله های رحم یکی از روش های عقیم سازی زنان است که با جراحی لوله ها را می برند و آنها را مسدود می کنند و یا می سوزانند و یا به صورت ترکیبی از این روش ها استفاده میکنند و فرد در آینده نمی تواند باردار شود.
ایمپلنت لوله های رحمی به این صورت است که یک سیم داخل لوله های رحم قرار میگیرد و با رشد بافت دور سیم لوله ها مسدود میشوند که تقریباً سه ماه طول میکشد تا این روش انجام شود که بیشتر از 99 درصد موثر خواهد بود.
عقیم سازی در مردان
عقیم سازی در مردان که آن را با نام وازکتومی میشناسیم با عمل جراحی انجام میشود و با این روش در واقع لوله هایی که کمک می کند که در مرحله انزال اسپرم خارج شود بسته میشوند و تاثیر آن بیش از 99 درصد است.
گاهی اوقات قابل جبران است و با افزایش اسپرم بصورت غیرعادی باعث میشود که قدرت باروری کمتر شود یا نارسایی مادرزادی ایجاد شود.
باورهای اشتباه در رابطه با پیشگیری قبل از بارداری
پایین بودن آگاهی و علم باعث میشود باورهای غلطی که در بین مردم رواج پیدا کرده و از حقیقت دور است و پایه و اساس علمی ندارد را باور کنیم.
یکی از این عوامل این است که بسیاری از ما فکر میکنیم در طول دوران قاعدگی حاملگی رخ نمیدهد، اما حامله نشدن زنان در پریودی حقیقت ندارد و فقط برای چند روز قدرت بارداری کمتر میشود ولی هنوز احتمال آن هست چون اسپرم می تواند چند روز هم داخل بدن زنان باقی بماند و پس از آن باعث ایجاد بارداری شود.
یکی دیگر از این باورهای غلط این است که اگر در وان آب گرم رابطه جنسی برقرار شود حاملگی رخ نمی دهد. اما اگر آمیزش داخل استخر یا وان حمام باشد منجر به پیشگیری از بارداری نیست و هیچ مانعی برای باروری نیست که از بروز بارداری جلوگیری کند.
برخی دیگر از افراد معتقدند که اگر بعد از رابطه جنسی دوش بگیرند یا ادرار کنند بارداری اتفاق نمی افتد، اما هیچ یک از اینها مانع بارداری نخواهد شد.
این توهمات غیر پزشکی در بسیاری از افراد جا خوش کرده و تصور میکنند اگر خمیر دندان داخل واژن بگذارند احتمال حاملگی را کاهش می دهد یا پیشگیری می کند، اما بهتر است هرگز از این روشها برای پیشگیری از بارداری استفاده نکنید.
برخی از افراد تصور می کنند در صورتی که مرد به انزال نرسد زن نمی تواند حامله شود، اما اینطور نیست و حتی پیشاب یا کوچکترین ترشحی از سمت مرد وارد واژن زن شود احتمال بارداری وجود دارد، حتی اگر زن ها به ارگاسم نرسند باز هم احتمال حاملگی وجود دارد.
با اینکه خیلی از افراد بر این باورند که در دوران شیردهی زنان نمی توانند باردار شوند اما این گونه نیست و فقط احتمال بارداری و توان آن کاهش پیدا میکند اما هنوز امکان بارداری وجود دارد.
افرادی هستند که بر این باورند که اگر از دو کاندوم استفاده کنند شانس پیشگیری از بارداری دو برابر میشود. اما هیچ تفاوتی ندارد و برعکس نباید از کاندوم زنانه و مردانه با هم استفاده کنید زیرا احتمال حاملگی افزایش پیدا میکند چون با اصطکاک این دو با یکدیگر احتمال پاره شدن وجود دارد.
پیشگیری از بیماری های مقاربتی
روش های مختلفی برای جلوگیری از بارداری وجود دارند که به آنها اشاره کردیم، ولی خیلی از آنها خطر بیماری مقاربتی را کم نمی کنند و فقط بعضی از آنها موثر هستند.
یکی از موثرترین آنها کاندوم مردانه است که تا حد بسیار زیادی خطر بیماریهای مقاربتی را کم میکند و همانطور که مشاهده کردید هیچ کدام از این روشها 100% موثر نیستند و برای اینکه مصونیت بیشتری شامل حال شما شود می توانید به صورت ترکیبی از آن ها استفاده کنید. به طور مثال از کاندوم و قرص ضدبارداری استفاده کنید تا هم در برابر بیماری مصون باشید و هم پیشگیری از بارداری 100% موثر باشد.