آذربایجانی
اکثر شهرهای ایران غذاهای محلی مربوط به خود را دارند و گاهی اوقات این غذاها به قدری متنوع هستند و برای افرادی که آن را میل می کنند جذابیت دارد که غذای محلی آن شهر به عنوان یکی از جاذبه های آن شهر به حساب می آید.
به همین دلیل آشنایی با غذاهای محلی شهرهای مختلف اهمیت زیادی پیدا می کند. شما می توانید ضمن آشنایی با انواع غذای محلی، روش تهیه آنها را هم آموزش ببینید تا اگر در شرایطی قرار داشتید و نتوانستید به این شهرها سفر کنید بتوانید حداقل غذای محلی آن را تهیه کرده و در کنار خانواده نوش جان کنید.
به همین منظور در این مطلب انواع غذای محلی آذربایجانی را به شما آموزش می دهیم که این غذاها مربوط به شمال غربی کشور هستند و اکثر آنها طعم لذیذ و عطر بی نظیری دارند که میتوانند سفره مهمانی های شما را رنگینتر کنند.
در ادامه با غذای آذربایجانی و غذاهای تبریزی آشنا خواهید شد و طرز تهیه آن ها و مواد اولیه برای تهیه غذای محلی آذربایجان را مشاهده میکنید.
توجه داشته باشید که اگر برای مواد اولیه مقدار مشخص و نسبت های تعیین شده قرار داده ایم با هدف مشخص این کار انجام شده و برای اینکه طعم نهایی غذای شما هم دلچسب و خوشمزه باشد باید نسبت های بین این مواد اولیه را رعایت کنید تا نتیجه کار مورد پسند شما باشد.
اگر خواستید غذاها را برای تعداد نفرات بیشتر تهیه کنید باید با رعایت نسبت هایی که بین مواد اولیه قرار دارد مقدار آنها را تغییر دهید.
غذای آذربایجانی خنگر
یکی از غذاهای سنتی عشایر اردبیل که معمولاً هم در دشت مغان زندگی می کنند خینگل یا خنگر می باشد که جزو غذاهای محلی آذربایجان محسوب میشود و از گوشت چرخ کرده، آرد و ماست تهیه شده است. همچنین از انواع ادویه ها و گوجه در آن استفاده می شود و در بعضی از معروفترین رستوران های اردبیل این غذا را می توانید پیدا کنید. یا اگر سری به چادرهای عشایر در دشت مغان بزنید می توانید این غذا را در بهترین نوع خود تجربه کنید.
در ادامه مواد لازم برای تهیه این غذای محلی را مشاهده می کنید و سپس طرز تهیه آن را به شما آموزش می دهیم.
مواد لازم برای تهیه غذای آذربایجانی خینگل
-
آرد : دو پیمانه سرخالی
-
آب : مقداری
-
گوشت چرخ کرده : 150 گرم
-
پیاز متوسط : یک عدد
-
ماست : دو پیمانه
-
سیر : 3الی4 حبه
-
رب گوجه فرنگی : 2قاشق سوپ خوری
-
نمک ، زردچوبه ، زعفران : به مقدار لازم
طرز تهیه غذای آذربایجانی خینگل
برای تهیه این غذا باید ابتدا آرد را داخل یک ظرف مناسب بریزید و یک قاشق مرباخوری نمک به آن اضافه کنید و به تدریج آب را داخل آن ریخته تا یک خمیر سفت حاصل شود و روی خمیر را نهایتاً با یک نایلون بپوشانید و یک ساعت به آن استراحت بدهید تا در دمای آشپزخانه بماند.
پس از آن باید روی یک سطح صاف آرد بپاشید و خمیر را روی آن با کمک وردنه پخش کنید تا به ضخامت 2 تا 3 میلی متر برسد و به اندازه مربع های 3 در 3 آنها را برش دهید و خمیر را حدود نیم ساعت در هوای اتاق قرار دهید تا خشک شود.
حالا داخل یک قابلمه بزرگ آب جوش بریزید وقتی که جوش آمد، روغن مایع، نمک و زردچوبه را به آن اضافه کرده و خمیر های خشک را داخل آبی که در حال جوشیدن است بریزید و آنقدر آنها را بپذیرید که حالت خامی خمیر گرفته شود و بعد آنها را آبکش کنید و مقداری آب سرد روی آنها بریزید و بعد داخل ظرف های مناسب جهت سرو کردن قرار دهید و برای تزئین روی آن سیر، ماست و گوشت چرخ کرده تفت داده شده بریزید.
غذای معروف تبریز
تبریز علاوه بر اینکه یکی از شهرهای بسیار زیبا و دیدنی و با تمدن دیرین است، غذاهای خوشمزه ای هم دارد که تنوع آنها آنقدر زیاد است که سلیقه های مختلف را پوشش میدهد. یکی از معروفترین غذاهای تبریزی کوفته تبریزی است که طرز تهیه آن را به صورت کامل در یک مطلب مرتبط برای شما شرح داده ایم که می توانید با مطالعه آن با مواد اولیه برای تهیه کوفته تبریزی و طرز تهیه کوفته تبریزی آشنا شوید.
از دیگر غذاهای معروف تبریزی میتوان به کوکوی لوبیا سبز، آش میوه، آش ماست، آبگوشت دیزی سنگی، دویماج، دلمهبرگ مو، خورشتهویج و آش اوماج اشاره کرد.
یکی از معروف ترین غذاهای تبریزی دویماج تبریز می باشد که در شهرهای دیگر هم پخته میشود که برای تهیه آن نان خشک تبریزی، گردو، کره، سبزی خوردن و پنیر محلی نیاز است.
این غذا طرز تهیه بسیار ساده ای دارد و طعم آن بسیار خوشمزه است. در ادامه مواد لازم برای تهیه دویماج را مشاهده می کنید و سپس طرز تهیه دویماج را به شما آموزش می دهیم.
شما می توانید این غذا را به عنوان صبحانه یا عصرانه در کنار سبزی خوردن یا انگور و هندوانه و به طور کلی میوه های تابستانی میل کنید.
مواد لازم برای تهیه دویماج
-
گردوی خرد شده : 100 گرم
-
نان لواش خشک : 4 عدد
-
پیازچه : 5 عدد
-
سبزی خوردن : 1 کیلو گرم
-
خامه : 1 بسته
-
خیار : 5 عدد متوسط
-
پنیر :100 گرم
-
دوغ :1 لیوان
طرز تهیه دویماج
برای تهیه این غذای محلی آذربایجانی باید داخل یک کاسه بزرگ نان خشک خورد کرده و مقداری دوغ به آن اضافه کنید و هم بزنید و منتظر بمانید که نان ها حسابی خیس بخورند.
پس از آن گردوی خرد شده، پیازچه، پنیر و خیار خرد شده را هم به آن اضافه کنید و هم بزنید و در آخر کار خامه را هم مخلوط کرده و به آن ها اضافه کنید.
سپس موادی را که با هم ترکیب شده به شکل دایره یا بیضی در بیاورید و در ظرف دلخواه سرو کنید و برای تزیین از گوجه فرنگی و زیتون استفاده کنید.
این غذا علاوه بر اینکه میتواند وعده صبحانه شما باشد ، بعنوان پیش غذا یا میان وعده هم سرو میشود. حتی میتوانید بر سر سفره افطار هم آن را قرار دهید.
مواد لازمی که اشاره شد برای 3 نفر مناسب است و اگر بخواهید برای تعداد نفرات بیشتر این غذای سنتی تبریز را تهیه کنید باید با توجه به نسبت ها مقدار مواد اولیه را تغییر دهید.
غذای آذربایجان شرقی
غذاهای آذربایجان آنقدر خوشمزه و پر رنگ و لعاب و خوش عطر هستند که حتی اگر شما خیلی اهل خوردن غذاهای مختلف نباشید باز هم شما را به هوس می اندازند که خوردن آن ها را امتحان کنید.
این شهر غذاهای سنتی و معروفی دارد که از معروف ترین آنها میتوان به قرابیه تبریز، کوفته تبریزی، نان اهری، نان اسکو، سیب زنوز و کباب بناب همچنین باسلوق مراغه اشاره کرد.
به طور کلی غذاهای سنتی تبریز و غذاهای محلی آذربایجان شامل کوفته تبریزی، آبگوشت دیزی سنگی، آش دندونی تبریز یا به گفته مردمان محلی آنها دیشلیق و همچنین آش گوشواره، قارنی یاریخ یا همان بادمجانشکمپر و خورشت هویج و خورش بامیه و آش ماست، آش آبغوره، آش شیله عدس و آش کلم قمری جزو غذاهای معروف محلی آذربایجان شرقی است که بسیاری از آنها طعم بسیار لذیذی دارند و طوری تهیه میشوند که هر نوع ذائقه ای میل به خوردن این غذاها را در خود احساس میکند.
در مطالب مجزا طرز تهیه دلمه برگ مو و کوفته تبریزی را به صورت کامل برای شما شرح داده ایم. ولی در ادامه مواد لازم برای تهیه آش دندونی تبریز یا دیشلیق را مشاهده می کنید و سپس طرز تهیه آش دندونی تبریزی یا دیشلیق تبریز را به شما آموزش می دهیم.
مواد لازم برای تهیه دیشلیق
-
گندم: یک کیلو
-
نخود آبگوشتی : نیم کیلو
-
شیر : یک لیتر
-
مغز گردو: نیم کیلو
-
خلال پسته: نصف لیوان
-
خلال بادام: نصف لیوان
-
کشمش پلوئی: نیم کیلو
-
پیازداغ : مقداری
-
کره یا روغن حیوانی: 300 گرم
طرز تهیه دیشلیق
به منظور تهیه دیشلیق باید در اولین مرحله گندم ها را خوب شسته و حدود 3 روز بخیسانید و در همین مدت چند مرتبه آب آن را عوض کنید تا آبی که در نهایت روی گندم ها می ماند بی رنگ باشد.
پس از آن که سه روز گذشت یک روز هم آن را با شیر بخیسانید و بعد شیر را دور بریزید.
سپس گندم ها را درون قابلمه گذاشته و روی شعله گاز بگذارید تا بپزد و لعاب بیندازد. بطوری که به هیچ عنوان آبکی نباشد.
پس از آن نخود را که از قبل پختهاید به آن اضافه کرده و اجازه بدهید که با هم جوش بخورند و لعاب دار شوند. سپس کره را به آن اضافه کنید و از روی گاز برداشته و کشمشی را هم که از چند ساعت قبل خیسانده بودید به آنها اضافه کنید. اگر هم تمایل داشته باشید می توانید کشمش ها را قبل از اضافه کردن به محتویات خود کمی داخل روغن تفت دهید و بعد درون ظرف دلخواه کشیده و با مغز گردو، مغز بادام یا انواع مغزها روی آن را تزئین کنید و کمی هم پیاز داغ روی آن بریزید.
اگر این غذا آبکی تهیه شود ظاهر آن بسیار شبیه آش می شود که البته سلیقه و ذائقه شما مقدار غلظت آن را تعیین می کند و می توانید آنرا کمی غلیظ تر درست کنید به طوری که ته ظرف مقداری لعاب و روغن باشد.
غذاهای محلی آذربایجان غربی
غذاهایی که در آذربایجان غربی تهیه می شوند طرفداران زیادی دارند و اگر سری به این شهرها بزنید و یا به عنوان مهمان به خانه مردم محلی آنجا بروید بهترین کیفیت غذاها را تجربه می کنید.
در ادامه نام چند غذای محلی آذربایجان غربی را به شما شما معرفی می کنیم تا با آنها بیشتر آشنا شوید. سپس طرز تهیه یکی از معروفترین غذاهای محلی آذربایجان غربی را به شما آموزش می دهیم.
از جمله غذاهای محلی آذربایجان غربی می توان به دوزلمه، سوپ بلغور ارومیه، خورشت شورجه ارومیه، آش کلم، آش دوغ، یتیمچه، گیزاتما و دلمه برگ مو اشاره کرد.
یکی از غذاهای محلی آذربایجان غربی که مربوط به شهر ارومیه میباشد شورجه است که یکی از خوراک های بسیار لذیذ و خوشمزه آن هاست که در ادامه مواد لازم برای تهیه شورجه ارومیه برای 4 نفر را مشاهده میکنید و طرز تهیه شورجه ارومیه را به شما آموزش می دهیم.
مواد لازم برای تهیه شورجه ارومیه
-
ماست سفت : 1 کیلو
-
تخم مرغ : 1 عدد
-
زعفران خشک : به مقدار لازم
-
پیاز داغ : 1 پیمانه
-
گوشت قیمه پخته : 500 گرم
-
آب گوشت : 1 استکان
-
نمک و فلفل : به مقدار لازم
-
نشاسته ذرت : 2 قاشق سوپخوری
طرز تهیه شورجه ارومیه
برای درست کردن این غذای محلی باید ابتدا زرده تخم مرغ و ماست و زعفران را با یکدیگر ترکیب کنید. سپس پیاز داغ را داخل یک قابلمه ریخته و گوشت را با آن تفت دهید و بعد کمی آب گوشت را به آن اضافه کنید و منتظر بمانید که جوش بخورد و بپزد تا جایی که آب آن کاملاً کشیده شود و آب کمی داخل ظرف باقی بماند و بعد به تدریج مخلوط مواد را به آن اضافه کنید و هم بزنید تا روغن بیندازد.
بعد از چند لحظه از روی شعله گاز برداشته و در آخرین لحظات نمک و فلفل را به آن اضافه کنید.
حالا نشاسته ذرت را با 5 قاشق سوپخوری آب سرد مخلوط کرده و حل کنید و روی غذا بریزید و برای مدت کوتاهی روی شعله گاز با حرارت کم غذا را قرار دهید و هم بزنید و سپس آن را از روی گاز برداشته و در ظرف دلخواه سرو کنید. این غذاها در کنار نان به صورت خوراک و هم در کنار برنج به صورت خورشت میل می شود.
غذای مجلسی تبریز
در خلال مطلب به چند نمونه از غذاهای محلی و سنتی تبریز اشاره شد که معمولاً تبریزی ها برای مجالس و مهمانی های خود در کنار انواع غذاهایی که تهیه می کنند کوفته تبریزی یا دلمه برگ مو هم می پزند. که در مطالبی به صورت کامل طرز تهیه دلمه برگ مو و طرز تهیه کوفته تبریزی را شرح داده ایم.
یکی دیگر از غذاهای مجلسی تبریزی که بسیار خوشرنگ و بو است و به آن خورشت زرده، خورشتهویج یا خورشت زردک میگویند هم جزو غذاهای مجلسی آنها محسوب میشود که برای پخت آن هم از گوشت و هم از مرغ استفاده میکنند و هویج ها به صورت خلالی درون خورشت استفاده می شود.
برای طعم بیشتر آن از آبلیمو و زعفران و آلو استفاده می شود و با توجه به ذائقه افرادی که آن را میل می کنند این خورش می تواند طعم شیرین یا ترشی داشته باشد.
در ادامه مواد لازم برای تهیه خورشت هویج را مشاهده می کنید که این مواد لازم برای 4 نفر در نظر گرفته شده و سپس طرز تهیه خورشت هویج را به شما آموزش می دهیم.
مواد لازم برای تهیه خورشت هویج
-
پیاز بزرگ : 1 عدد
-
آلو خورشتی : 100 گرم
-
هویج یا زردک : 400 گرم
-
روغن مایع : به اندازه کافی
-
گوشت خورشتی : 400 گرم
-
زعفران دم کرده : به اندازه کافی
-
نمک ، فلفل سیاه و زردچوبه : به اندازه کافی
طرز تهیه خورشت هویج
به منظور تهیه این غذای مجلسی تبریزی باید اول پیاز را پوست کنده و به صورت نگینی خورد کنید و درون قابلمه مقداری روغن ریخته و روی شعله گاز قرار دهید و پیازها را داخل روغن تفت دهید.
وقتی که کمی نرم شد زردچوبه را اضافه کرده و باز هم تفت بدهید و پس از آن گوشت های خورشتی را شسته و داخل پیاز ها ریخته و با هم تفت بدهید تا وقتی که گوشت تغییر رنگ دهد و کمی سرخ شود.
سپس چند لیوان آب جوش به قابلمه اضافه کرده و منتظر بمانید که گوشت ها بپزند.
سپس باید هویج ها را شسته و پوست کنده و به صورت خلالی و نازک خرد کنید و یک تابه روی شعله گاز گذاشته و کمی روغن درون آن بریزید و هویج خلالی را داخل آن تفت دهید تا سرخ شود. هرچه هویج ها بیشتر سرخ شوند خورشت شما زیباتر میشود ولی خاصیت هویج از بین میرود.
سپس آلوی خورشتی را شسته و وقتی که گوشت شما پخت، هویج و آلو خورشتی را به قابلمه اضافه کرده و کمی نمک و فلفل سیاه داخل آن بریزید و روی شعله گاز گذاشته و حرارت را کم کنید تا غذای شما به آرامی بپزد و جا بیفتد.
در نیم ساعت پایانی پختن خورشت مقداری زعفران دم کرده به آن اضافه کنید و طعم آن را بچشید. اگر خواستید خورشت ترش باشد مقداری آب لیموترش به آن اضافه کنید. وقتی که آب خورشت کمتر شد و لعاب انداخت و غلظت مناسب پیدا کرد، آن را در ظرف دلخواه سرو کرده و در کنار انواع برنج می توانید آن را نوش جان کنید.
برای تزیین خورشت هویج می توانید از زرشک و خلال پسته استفاده کنید. برای همین باید از قبل آنها را داخل روغن مایع تفت دهید وقتی که مقداری سرخ شدند برای تزیین روی خورش بریزید.